Letní relax

20.08.2017 10:54

Milé ženy,
ráda bych s vámi posdílela svůj prázdninový příběh, vypadá to, že na pokračování. Uvědomila jsem si, že pro mě, jako pro ženu je nejdůležitější to, že jsem vyživená a umím se sama vyživit ve svém běžném životě. Další věcí jsou naplňující vztahy se svými nejbližšími, v tomhle případě s maminkou.

Letos jsem si dopřála tří týdenní dovolenou ve Františkových lázních. Je to moje první dovolená, která je takhle dlouhá. I když na jakési dovolené jsem už téměř 10let, kdy jsem odešla že zaměstnaneckého poměru a živím se jako OSVČ. Tahle dovolená je pro mě ovšem něco jiného. Tři týdny mimo domov, mimo moje povinnosti, v prostředí *** hotelu s plnou vegetariánskou penzí, s čtyřmi léčebnými procedurami denně a volným vstupem do Aquaparku. Totální čas jen pro sebe v nádherném, klidném, lázeňském městečku. 

Kromě jiného mi došlo, jak je důležité, si každý rok pro sebe - opravdu jen pro sebe - dopřát alespoň čtrnáct dní odpočinek mimo svoje prostředí, kde je o mě postaráno. Chutné stravování a příjemné ubytování, najít si čas na rozjímání, odpočinek, nic nedělání a také nemuset nic kvůli nikomu jinému. Pro mě skutečně vyživující. V tomto mém čase mi přichází hodně uvědomění o mém životě, o vztazích, o tom, jak chci v životě fungovat a jak ho chci žít. Prosté zastavení.

Tento text píšu z lehátka u bazénu, kde se sluním a čtu knížku Deník staré paní od Jiřiny Šiklové (kterou doporučuji přečíst všem dcerám i matkám, případně babičkám). Tato kniha a způsob, jakým ke mě přišla mě inspiroval k tomu, že na můj poslední týden v lázních se přidá i moje maminka. Setkala jsem se tu s ženou, paní Dagmar, učiněnou dámou, která je ve věku mé maminky. Je laskavá, radostná, užívá si života a jezdí sem pravidelně. Každý rok tu stráví i jeden týden (ze své tří-týdenní dovolené) se svou 85 letou maminkou. Chodí v krásných šatech, v klobouku a chodí si spolu sednout na sklenku vína či kávy, povídají si, smějí, prostě si užívají života, pohodu a sebe navzájem.
Její příběh i kniha mě nejen dojaly, ale přivedly i k tomu, že jsem pozvala svoji maminku také. Ihned to přijala, i když je obvykle k podobným nápadům odmítavá. Skrze knihu jsem pochopila, jak naše maminky fungují, když stárnou a jak je důležité vztahy v nejbližší rodině vyživovat. I když nejsou ideální. A také to, že často skrze sekýrování, nevyžádané rady, neustálé telefonáty, překračování hranic nám dávají najevo - svým způsobem - že nás miluji, jen to jinak neumí dát najevo. 

Maminka přijede v neděli a tak jsem zvědavá, jaké to bude, já se rozhodně těším a jsem připravená si to s ní užít. 

Také bych vás ráda pozvala na svůj prázdninový večer pro ženy, kdy, ještě nabitá z lázní s vámi budu sdílet téma emoce a jak s nimi pracovat v životě.

Srdečně vás také zvu na další společnou cestu ženskými aspekty skrze rituál Mohendžodáro, která začíná 27.9.2017 v centru Maitasuna. Heslo "Láska" pro levnější cenu napište do poznámky.

Krásné dny přeji a hodně radosti

Gaia