Období stařeny, zima, odpočinek

11.12.2014 14:42
 
A je tu zima. Nádherná, mrazivá, vedoucí do hloubky, do meditace. Každého z nás to vede více do nitra, podívat se, kdo skutečně jsme. Zpomalit, spočinout, jen tak být. Zalézt si ke kamnům s čajem a něcím dobrým a dívat se do ohně. Nechat to staré umřít a dát prostor novému. Vnímáte toto období také tak?
 
Toto období je vhodné pro odpočinek, regeneraci a dlouhý spánek. Zvolněte svoje tempo a zastavte se i přes to, že úkolů je pořád hodně. Nyní je vhodná doba pro vnitřní zpracovávání věcí, kreativní reflexi, nalézání podstaty věcí, pouštění, odpouštění, nové nápady, pochopení, intuitivní tvořivost.
 
Naše fyzická síla a vytrvalost je teď na nejnižším bodě. Klesá také naše schopnost se soustředit a vybavovat si věci z paměti. Logické myšlení moc nefunguje. Nechce se nám do některých činností, nebo se musíme do něčeho nutit. 
V tuto dobu býváme smířlivější, více tolerantní, dokážeme nalézat kompromisy a vzdáváme se svých tužeb a potřeb za každou cenu. Příjímáme život takový, jaký je. Pokud sami sebe v této fázi plně přijmeme a vzdáme se všech "měla bych", v násleujícím období budeme mít více energie a chuťi do věcí, ke kterým jsme se nemohli dlouho dostat.
 
Tato pasívní fáze nás také vede k péči o tělo a dát si čas jen pro sebe. Je čas nechat odejít všechny starosti a jen tak být. V této fázi jsme úplně přirozeně v meditaci, stačí zavřít oči a možná Vám budou přicházet obrazy, nebo se ztišíte velice rychle. Mnohem lépe, než v jakémkoli jiném období cyklu. 
 
Toto období je také příhodné k přehodnocování svých plánů a cílů. Jsou naše záměry stále v souladu s námi? V této fázi nám příjdou spíše pocity a intiutivně budeme vědět, co je pro nás dobré a kam chceme vlastně směřovat. Je dobré své intuici důvěřovat.
 
Dovolme si v tomto čase prožitek hlubokého klidu, odpočinku a úplného uvolnění. Potom bude moci přijít něco nového. 
 
Tip: Udělejte si čas jen pro sebe, večer si zapalte svíčku a dejte si třeba vonnou koupel nebo si zajděte do sauny. Myslete tentokrát jen na sebe. Slýcháme to často, ale jak často to opravdu děláme? 
Potom si vezměte Váš oblíbený masážní olej (růžový, ylang-ylang), pusťte si příjemnou meditační hudbu a velice pomalu si jemně vetřete olej do kůže na celém těle a každé části vyjádřete díky a lásku. Každou část oceňte a najděte vlastní slova, jak dané části říct, že ji máte ráda. Mohou to být věty: "mám krásná prsa", "miluji svůj zadeček", "děkuji Vám chodidla, jak mi dobře sloužíte" atd. Potom si dejte čas na relaxaci a vstřebání této láskyplné masáže. Nikdo jiný Vám nemůže nahradit tohle lásku k Vašemu tělu. Jen vy se takto láskyplně můžete ocenit, každičkou část Vašeho těla. Dejte pozornost opravdu každému kousíčku.
 
Přeji Vám krásný adventní čas
Gaia