OSHO Dynamická meditace - proč ji dělat pravidelně?

13.11.2015 12:33
Tato meditace je rychlou a intenzivní cestou k proražení starých, hluboce zakořeněných vzorců v naší mysli, které nás vězní v minulosti. Zažijeme svobodu, kvalitu tichého svědka a hluboký mír, který je za nimi.
 
Nejvhodnější doba na meditaci je brzké ráno v době kdy se probouzí příroda, noc odchází a slunce vystupuje na oblohu a vše je bdělé a přítomné.
 
Meditace trvá 60 minut a má 5 fází. Během celé meditace jsou oči zavřeny, dobré je použít šátek přes oči. Meditaci lze dělat o samotě, ale ve skupině má mnohem větší sílu a účinek.
 
1. fáze: aktivace dechem (10min)
Dýchejte chaoticky nosem, dech je intenzivní, hluboký, rychlý, bez rytmu, bez dechového vzorce – koncentrujte se na výdech, tělo se o nádech postará samo. Dech jde hluboko do plic, je rychlý a prudký až se doslova sami stanete dechem. Sledujte jak energie stoupá a nenechte ji spadnout.
 
2. fáze: katarze (10min)
Vybuchněte! Nechte ze sebe vyjít vše co chce ven. Sledujte své tělo a nechte ho vyjádřit vše co potřebuje. Totálně se zblázněte. Křik, pláč, skákání, tanec, zpěv, smích, vše je povoleno. Nic nezadržujte, celé tělo je v pohybu. Nedovolte mysli, aby cokoliv ovlivňovala. Vědomě se zblázněte. Buďte v tom naplno.
 
3. fáze: mantra Hu (10min)
Skákejte s rukama vzpaženýma a se zvukem mantry “Hu! Hu! Hu!” vycházejícím z co největší hloubky. Dopadejte na celou plochu chodidel a nechte zvuk mantry udeřit do svého sexuálního centra v pánvi. Dejte do toho vše, úplně se vyčerpejte.
 
4. fáze: ticho (15min)
Stop! Zamrzněte. Nijak neupravujte pozici svého těla. Zakašlání, pohyb, cokoliv co uděláte naruší tok energie a celé úsilí bude ztraceno. Jste svědkem všeho co se s vámi děje.
 
5. fáze: oslava (15min)
Oslavujte! S hudbou a tancem vyjádřete vše co ve vás je. Svoji živost si vezměte do celého dne.

 

Proč ji dělat pravidelně?

Ze stejného důvodu, proč pravidelně cvičite. S tím rozdílem, že tady jde o duševní zdraví. Když začnete meditovat sezením, potkáte se hlavně se svou nezastavitelnou myslí, protože většinu dne trávíme v hlavě, a to vás může od meditace odradit.
 
OSHO Dynamická meditace je jedinečným vynálezem pro člověka současné doby a současného životního stylu. Tato meditace je aktivní, pohybová a obsahuje prvky katarze, tance, intenzivní dýchání, zvuk či zpěv k vybuzení a rozproudění naší energie a uvolnění se k novým možnostem bytí.
Aktivita, pohyb, chaos a katarze nám pomáhají přesunout se z hlavy do srdce, a vyjádřit všechny pocity a emoce, které během běžného dne potlačujeme, protože “se to nehodí”, nebo “se to nemá”. Jsme neustále kontrolováni naší hlavou, bez kontaktu s impulzy těla.
 
Mě tato meditace přinesla větší klid a otevřenost do mého života. Mnohem snadněji a častěji se směji, spontánně se vyjadřuji a jsem živější a plná energie. Jsem schopná si sednout do meditace a jen tak být bez toho, aniž by mě má mysl významně obtěžovala. Patří k mé pravidelné duševní hygieně.
 
A jak to máte s dynamičkou vy? Už jste ji někdy vyzkoušeli? :-)
 
Gaia