Žena a její přirozený cyklus

06.02.2020 15:26

Každá žena prochází každý měsíc čtyřmi fázemi. Sledovat je můžeš díky průběhu svého menstruačního cyklu. Jsou to fáze a archetypy: panny, matky, čarodějky a stařeny. Každá fáze nám přináší svoje dary a taky výzvy. Jakmile se s těmito fázemi trochu seznámíš a prozkoumáš je, tvé prožívání života se může výrazně změnit. Jakmile začneš tyto dary využívat, přirozeně jsi  více spokojená, kreativní, odpočatá, šťastná a krásná.

 

Panna

Nový začátek. V přírodě s tímto archetypem koresponduje jaro. Je to období, kdy máš hodně energie, jsi akční, myslí ti to, rády a často a rada se miluješ. V tomto období je vhodné začínat nové projekty, uskutečňovat nová setkání. Jsi sama se sebou spokojená, s kritikou si neděláš hlavu a máš radost že jsi. Jsi více sama za sebe a věnuješ se více svým vlastním záměrům a projektům.

 

Matka

Tento archetyp je spojen s obdobím léta. S blížící ovulací ti energie trochu ubývá, ale zase se cítíš velice žensky, ráda rozvíjíš svoje vztahy a cítíš se více spojena se svým srdcem, laskavostí a pečující energií. Můžeš také cítit více emocí a záleží ti na prostředí, kde žiješ. V tomto období můžeš také krášlit svůj prostor a pociťovat z toho radost a uspokojení. V tomto období se ti daří snadno spolupracovat s ostatními.

 

Čarodějka

V této fázi, období podzimu, kdy jsi v období před menstruací můžeš prožívat silné a rychle se měnící emoce. Máš méně sebedůvěry a jsi hodně citlivá. Zároveň ale také hodně kreativní. Když si v této fázi uděláš více času na tvoření případně úklid, můžeš být více vyrovnaná a klidnější. Máš méně energie a velice intenzivní prožívání. Také můžeš pociťovat silnou vášeň. Tento čas je vhodný pro dělání pořádku ve starých věcech, uvidíš, jak zi to půjde snadno a jakou budeš mít při úklidu a zbavování se věcí radost.

 

Stařena

Čas odpočinku, období zimy, delšího spánku a hlubokých vhledů. V této fázi respektuj své potřeby na odpočinek a rozjímání. Je skvělé si dopřát něco příjemného jen pro sebe, včetně dostatku času na to, co opravdu chceš dělat. Necháváš všechny starostí a náročné činnosti na další období, kdy budeš mít zase více energie. Naše schopnost soustředit se není v tomto období příliš aktivní. 

 

Pokud bys chtěla archetypy prozkoumat více, zde najdeš podrobnější popis:

 

Archetyp panny, jaro, růst

Tomuto archetypu přísluší energie jara, dospívání, svoboda, tvořivost, růst a živel vzduchu. Tato nádherná energie je v přírodě na jaře cítit všude, ale i v tvém těle v období po menstruaci a na své náladě poznáš, že je ve vzduchu něco nového, nové nápady, chuť tvořit, spousta energie realizovat svoje plány. Pociťuješ radost, chuť se potkávat s novými lidmi a učit se něco nového. Je to silná a krásná mladá energie. Čerstvý vítr, nevšední vůně, všechno roste a kvete a ty máš zase chuť se do něčeho pustit. Může to být i úklid, vyházení starého oblečení, nebo nákup nových šatů. :-)  

Tohle období ladí s fází panny v tvém menstruačním cyklu a trvá od 7 do 14 dne cyklu. Období panny přichází po menstruaci a v tento čas jsi více aktivní, máš spoustu energie, zesílí se tvé organizační schopnosti. Tento čas je nejlepší pro začínání nových projektů a plánování jednotlivých kroků pro dosažení tvých cílů. V tomto období tohle všechno jde snadno a s radostí. Jsi sebevědomé a nezávislé. Zlepšuje se tvá paměť, logické myšlení a soustředění. Je úžasné všech těchto kvalit vědomě využít právě v této fázi, protože je na to jako dělaná, a všechno jde snadno a hladce. Máme racionální a strukturované vnímání a jsme více orientované na vnější svět. Zvyšuje se fyzická energie a je nejvhodnější čas na to začít s nějakou novou fyzickou aktivitou, nebo oprášit pozapomenuté aktivity, které ti dělají dobře. V tomto období je výhodné vysvětlovat svá stanoviska a prosadit svůj názor, prosadit sama sebe. 

Možná toto období máš často, současná doba to po tobě i vyžaduje. V práci jsi každý den a měla bys podávat stále stejný výkon. Nikdo jiný, kromě tebe se o tvou cykličnost však nepostará. Zkus si toho ve svém dalším pomenstruačním období všimnout a tuto energii plně prožít, možná že v dalších fázích pak bude prostor i na rozvinutí dalších ženských kvalit. Když totiž začneš respektovat svoje různé nastavení a potřeby během svého měsíčního cyklu, budeš méně unavená, náladová a nespokojená, budeš více spojená se svým tělem a jeho přirozenými rytmy. Samozřejmě i během roku. Vždyť energie jara je vždy velmi živá a radostná! 

Archetyp matky, léto, plodnost

Léto je roční období, které přísluší archetypu matky. Je to období plodnosti, péče, empatie a komunikace. V tomto období ovuluješ, což znamená, že jsi schopny počít dítě. Je to pár dní v měsíci. V tomto období se cítíš přitažlivá, svůdná a máš opravdu hodně sexuální energie a chuť se vztahovat. Pokud chceš znát svoje tělo a co se v něm zrovna děje, můžeš zkusit pár měsíců sledovat více svůj cylus a více se poznat.  

Další výhodou tohoto období je schopnost komunikovat s druhými i naslouchat jejich potřebám. Je to čas vhodný pro nacházení kompromisů, rozhovory s partnerem, přáteli a nacházení řešení. V tomto období si také snáze můžeš všímat obyčejných věcí, za které jsi vděčná. Je skvělé ocenit osoby a věci, které v životě máš a které máš ráda, určitě to rádi uslyší. 

Toto období je spojené i s výživou. Mám na mysli vyživení svých vztahů s blízkými lidmi. Můžeš iniciovat setkání s rodinou nebo příteli a strávit příjemný čas, vyjádřit jim svou lásku a náklonnost. Někdy ti to přijde samozřejmé, ale svými činy i slovy můžeme oblažit nejen své blízké, ale úsměvem třeba i náhodného kolemjdoucího. Vyživovat a podporovat je dobré i svoje projekty a dělat to, co tě baví s radostí. 

Fáze matky je také vhodná k navazování nových kontaktů a býváš většinou hodně společenská. Je ti dobře mezi lidmi. Máš lepší schopnost komunikovat svoje nápady a zdravě se prosazovat. 

Tip: Najdi si jeden večer, uvař pro rodinu či partnera večeři, zapal svíčku a vytvoř příjemné prostředí pro komunikaci a sdílení toho, co by si kdo přál a co by se mu líbilo. Možná zjistíš, že jsou to maličkosti, které mohou zlepšit vztahy ve tvé rodině.

 

Čarodějka, podzim, sklizeň

Podzim je spjatý s archetypem čarodějky a také s fází cyklu těsně před menstruací. Těchto několik dní bývá pro některé ženy velice náročné. Emoce se střídají, necítíš se dobře, s ničím nejsi spokojeny a také můžeš cítit tlak (z okolí i ve svém těle). Býváš často unavená, někdy agresivní a přecitlivělá. Objevuje se i netrpělivost a můžeš mít pocit, že se proti tobě všichni spikli a nikdo tě nemá rád. Býváš nesoustředěná a podrážděná. 

Tato fáze ovšem skýtá nečekané výhody. Míváš v tomto období mnohem silnější intuici, než obvykle. Máš také možnost zjistit, na čem ti v životě skutečně záleží. Snadno se zbavuješ emoční zátěže a míváš zajímavé vhledy. Přichází také inspirace a proto si nos tužku a papír a zaznamenávej si své nápady. Až se ně podíváš za nějaký čas, nebudeš věřit, že tě něco tak úžasného napadlo. V tomto období je také velice účinné uklízet, zbavovat se starých věcí, jde to snadno a téměř samo.  

Ke konci této fáze míváš zvýšenou schopnost meditace a to úplně přirozeně. Vlastně se nacházíš v meditativním stavu neustále a pokud se na chvíli zastavíš, můžeš se spojit sama se sebou. Je to fáze cesty k sobě, dovnitř, ke zkoumání toho, co doopravdy chceš a čím dál intenzivněji se ti objevují jak příjemné tak i nepříjemné kvality tohoto období. Přijímáš tedy své emoce tak jak jsou a učíš se mít ráda sama sebe i v těchto dnech.  

Tip: Jdi ven do přírody, na procházku a využij všechny smysly. Dívej se na přírodu, která se připravuje ke spánku, na barevné listí, mlhy, krásnou oblohu, měsíc. Nasávej vůni tlejícího listí, lesa, luk, vlhkosti a čerstvého vzduchu. Zaposlouchej se do zvuků přírody, do ticha. Můžeš si i někde na chvíli posadit, dívat se na vodu, stéblo trávy, na zvířátka. Užij si tento čas jen pro sebe a využij ho pro to, podívat se, co starého už ti neslouží a co můžeš odložit. Vlož to třeba do nějakého kamínku, šišky a hoďte ze skály, nebo do vody. Buď kreativní! To, co jsi do předmětu vložila nech odejít.

 

Vědma, zima, odpočinek

A je tu poslední archetyp, období zimy. Nádherné období vedoucí do hloubky, do meditace. Každou z nás to vede více do nitra, podívat se, kdo skutečně jsi. Zpomalit, spočinout, jen tak být. Zalézt si ke kamnům s čajem a něčím dobrým a dívat se do ohně. Nechat to staré umřít a dát prostor novému.  

Toto období je vhodné pro odpočinek, regeneraci a dlouhý spánek. Zvolni svoje tempo a zastav se i přes to, že úkolů je pořád hodně. Nyní je vhodná doba pro vnitřní zpracovávání věcí, kreativní reflexi, nalézání podstaty věcí, pouštění, odpouštění, nové nápady, pochopení, intuitivní tvořivost. 

Naše fyzická síla a vytrvalost je teď na nejnižším bodě. Klesá také tvá schopnost se soustředit a vybavovat si věci z paměti. Logické myšlení moc nefunguje. Nechce se ti do některých činností, nebo se musíš do něčeho nutit. V tuto dobu býváš smířlivější, více tolerantní, dokážeš nalézat kompromisy a vzdáváš se svých tužeb a potřeb za každou cenu. Přijímáš život takový, jaký je. Pokud samu sebe v této fázi plně přijmeš a vzdáš se všech "měla bych", v následujícím období budeš mít více energie a chuti do věcí, ke kterým jsi se nemohla dlouho dostat. 

Tato pasivní fáze tě také vede k péči o tělo a dát si čas jen pro sebe. Je čas nechat odejít všechny starosti a jen tak být. V této fázi jsi úplně přirozeně v meditaci, stačí zavřít oči a možná ti budou přicházet obrazy, nebo se ztišíš velice rychle. Mnohem lépe, než v jakémkoli jiném období cyklu.  

Toto období je také příhodné k přehodnocování svých plánů a cílů. Jsou tvé záměry stále v souladu s tím co chceš? V této fázi ti přijdou spíše pocity a intuitivně budeš vědět, co je pro tebe dobré a kam chceš vlastně směřovat. Je dobré své intuici důvěřovat. Dovol si v tomto čase prožitek hlubokého klidu, odpočinku a úplného uvolnění. Potom bude moci přijít něco nového.  

Tip: Udělej si čas jen pro sebe, večer si zapal svíčku a dej si třeba vonnou koupel nebo si zajdi do sauny. Mysli tentokrát jen na sebe. Slýcháš to často, ale jak často to opravdu děláš? Potom si vezmi svůj oblíbený masážní olej (růžový, ylang-ylang), pusť si příjemnou meditační hudbu a velice pomalu si jemně vetři olej do kůže na celém těle a každé části vyjádři díky a lásku. Každou část oceň a najdi vlastní slova, jak dané části říct, že ji máš ráda. Mohou to být věty: "mám krásná prsa", "miluji svůj zadeček", "děkuji vám chodidla, jak mi dobře sloužíte" atd. Potom si dej čas na relaxaci a vstřebání této láskyplné masáže. Nikdo jiný ti nemůže nahradit lásku k tvému tělu. Jen ty sama se takto láskyplně můžeš ocenit, každičkou část tvého těla. Dej pozornost opravdu každému kousíčku. 

 

Přeji mnoho radosti, zvědavosti a poznání při prozkoumávání tvého ženského nitra, důležité je si to hlavně užít. 

Gaia