Co znamená pravdivě vyjadřovat svoje emoce?

23.05.2018 15:21

Na svých kurzech tomuto tématu věnuji hodně času. Emoce a pocity jsou spojeny s naší druhou čakrou, což je oblast břicha, sídlo naší dělohy, orgánů, které dávají nový život. Druhá čakra je svou polaritou ženská, což znamená, že my ženy jsme v ní dávající a muži přijímající. Je to tedy náš úkol, abychom tohle energetické centrum otevřely a byly se svým břichem spojeny, cítily ho a nejlépe abychom se tam dokázaly naladit a následovat jeho impulzy. Sídlí tam totiž obrovská moudrost a síla.

Druhá čakra je také místem našich pocitů a emocí. To znamená, že čím více jsme spojeny se svým břichem, a víme, co se v nás děje, můžeme se rozhodovat, jak bude naše emoční vyjadřování vypadat. Jestli emoce ovládají nás, nebo my jsme vládkyně svých emocí, je čistě na nás. Nemluvím tady o potlačování, ale o tom, že když emoce přijdou, rozhodujeme se jak a jakým směrem je vyjádříme. Je velmi důležité, abychom znaly samy sebe, svoje reakce a s případným potlačeným vztekem a zraněními z minulosti vědomě pracovaly. Často totiž naše emoce jsou jen vyeskalováním bolesti z minulosti a až tolik se netýkají současné situace, případně současné osoby. Ta často naše zranění "jen" otevírá. A otevírá je proto, abychom si je poléčily. Důležité je také naplno vyjadřovat pozitivní emoce, radost, lásku, naději, něhu, zájem. Všimněte si, jak často je ve svém životě prožíváte. A pokud alespoň z poloviny, jako ty méně pozitivní, postarejte se, aby jich tam bylo více. :-D

Opravdu do hloubky a systematicky s emocemi pracuji na svých kurzech Mohendžodáro a na individuálních sezeních, nicméně samy s nimi můžete začít pracovat teď hned. :-)


Jak na to?
Popíšu vám jednoduché cvičení, které od teď můžete dělat každý den, nebo každou volnou chvíli do té doby, než se to stane vaší přirozenou součástí:

1. Zastavte se tak často, jak je to jen možné a uvědomte si svoje tělo, případně prostředí, kde zrovna jste.
2. Uvědomte si, jak se cítíte, vybírat můžete z této škály: láska, požitek, něžnost, nadšení, údiv, zájem, naděje, touha, odvaha, překvapení, štěstí, radost, přijetí, očekávání, utrpení, bolest, stud, vina, sklíčenost, úzkost, podrobení, nenávist, hněv, vztek, znechucení, averze, opovržení, zoufalství, panika, strach. (seřazeno přibližně od nejpřjemnější k méně příjemným)
3. Sáhněte po některé technice, která vám funguje a která vás posune tam, kde chcete být, respektive jak se chcete cítit. Někdy je vyjádření vzteku výtah, který vás posune o kousek výš k lepší náladě. :-)
Opakováním těchto kroků tak často, jak je můžete vás za měsíc ztransformuje k nepoznání, záleží, jak často budete praktikovat.

O emocích už jsem napsala článek koncem roku 2017, jsou tam další zajímavé tipy spojené s tímto tématem.

Pokud cítíte, že potřebujete podporu ve vlastním procesu poznávání a rozvíjení sama sebe, velmi ráda vás budu na této cestě provázet. Zvu vás tímto na prázdninové kurzy Mohendžodáro, případně můžete přijít ke mě na individuální sezení, nebo pracovat individuálně se svým čakrovým systémem. Pravidelný kurz Mohendžodáro otevírám zase v říjnu v novém školním roce 2018/2019.